Ασφάλεια Τροφίμων

Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων είναι μια πολύ αξιόλογη πτυχή της ανάλυσης τροφίμων και αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο του ελέγχου ποιότητας των τροφίμων. Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για την οικονομία. Το εργαστήριό μας, οι ερευνητές/τριες έχουν περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στην αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων, εκτελώντας ένα ευρύ φάσμα αναλύσεων σε διάφορα είδη τροφίμων, ταυτοποιώντας και προσδιορίζοντας εκατοντάδες διαφορετικές χημικές ενώσεις και προσμείξεις. Μερικές από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω.

Ανάλυση σε επίπεδο ιχνών πολλαπλών καταλοίπων και ρύπων στα τρόφιμα

  • Προσδιορισμός καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και φαρμακευτικών ουσιών μέσω LC-MS/MS και LC-QTOF-MS
  • Προσδιορισμός μυκοτοξινών μέσω LC-MS/MS
  • Προσδιορισμός προσθέτων τροφίμων (συντηρητικά, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες) μέσω LC-MS/MS
  • Προσδιορισμός καταλοίπων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα και πόσιμο νερό μέσω LC-QTOF-MS, GC-APCI-QTOF-MS, GC/MS-MS
  • Προσδιορισμός βαρέων μετάλλων μέσω ETAAS
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή εξελιγμένων λογισμικών και προηγμένων χημειομετρικών εργαλείων ως υποστηρικτικών εργαλείων για την επεξεργασία δεδομένων και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μη στοχευμένης σάρωση που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την παρακολούθηση της ποιότητας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ερευνητικής μας ομάδας http://trams.chem.uoa.gr/research/foodomics/

http://trams.chem.uoa.gr/services/