Με τον όρο αυθεντικότητα αναφερόμαστε πρωτίστως στη διασφάλιση της ποιότητας ενός προϊόντος και τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του, όπως εκείνες αναγράφονται στην ετικέτα (labelling). Έτσι, ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως μη αυθεντικό όταν δηλώνονται λανθασμένα ή ελλιπώς πληροφορίες αναφορικά με την ποικιλία του, τη γεωγραφική προέλευση, τις μεθόδους παραγωγής του (συμβατική, βιολογική ή παραδοσιακή καλλιέργεια) καθώς και τις τεχνικές επεξεργασίας που έχει υποστεί.
Σχετικά με την διερεύνηση της αυθεντικότητας τροφίμων, η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην:
- Δημιουργία πορειών εργασίας στοχευμένης, ύποπτης και και μη στοχευμένης σάρωσης με χρήση τεχνικών φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας για την αξιολόγηση και τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τροφίμων
- Ανάπτυξη και εφαρμογή εξελιγμένων λογισμικών και προηγμένων χημειομετρικών εργαλείων ως υποστηρικτικών εργαλείων για την επεξεργασία των δεδομένων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μη στοχευμένης σάρωσης. Κατασκευή μοντέλων για την διασφάλιση της αυθεντικότητας των τροφίμων και την παρακολούθηση της ποιότητάς τους
- Ανίχνευση της νοθείας προϊόντων τροφίμων και πρώτων υλών σε επίπεδο ιχνών
- Γεωγραφική και ποικιλιακή διάκριση προϊόντων διατροφής
- Διάκριση και ταυτοποίηση προιόντων ανάλογα με τον τύπο καλλιέργιας (οργανική ή συμβατική)
- Παρακολούθηση αλλαγών βιοδραστικού περιεχομένου του τροφίμου κατά την παραγωγική διαδικασία και επεξεργασία
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ερευνητικής μας ομάδας http://trams.chem.uoa.gr/ και http://foodomics.chem.uoa.gr/