Skip to content

Ηλεκτρονικές αγορές: Το 66% των Ελλήνων ψωνίζει από το διαδίκτυο – Φθηνά προϊόντα με τοξικές ουσίες που απαγορεύονται στην Ευρώπη

Νέοι μεταξύ 16 και 24 ετών είναι πρωταθλητές.

Η καταναλωτική φρενίτιδα φαίνεται πως οδηγεί η ευκολία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που μέσα σε δευτερόλεπτα επιτρέπει την αγορά κάθε λογής προϊόντος, κυρίως ρούχα και παπούτσια, από οπουδήποτε στον πλανήτη. Φανατικοί αυτού που λέγεται «γρήγορη μόδα» είναι κυρίως οι νέοι. Όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν καθώς οι πρώτες ύλες κατασκευής τους είναι αμφιβόλου ποιότητας και συχνά τοξικές.

Η Άντζυ Κούκη μίλησε με ειδικούς που περιέγραψαν τη σύσταση των εν λόγω προϊόντων ως «βόμβα» για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Μια ηλεκτρονική συσκευή και λίγα «κλικ» είναι αρκετά για να αποκτήσουμε όποιο αγαθό θέλουμε ακόμα και εάν αυτό βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη. Ειδικά μετά την πανδημία τη συγκεκριμένη συνήθεια έχουν υιοθετήσει άνθρωποι όλων των ηλικιών. Πρόσφατη έρευνα της EUROSTAT αποτυπώνει τη συγκεκριμένη τάση σε αριθμούς. Περίπου το 66% των Ελλήνων φαίνεται να ψωνίζουν μέσω του διαδικτύου.

Νέοι μεταξύ 16 και 24 ετών είναι πρωταθλητές. Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους βρίσκονται τα ρούχα και τα καλλυντικά. Μετά την εμφάνιση μεγάλων ασιατικών κολοσσών του ηλεκτρονικού εμπορίου, η απόκτηση προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, έχει πάρει εθιστικές διαστάσεις για πολλούς καταναλωτές.

Προσοχή στα τοξικά

Πόσο αθώα όμως είναι αυτή η fast fashion συνήθεια; Μετά το παγκόσμιο σοκ που έχει προκληθεί από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εντοπισμό τοξικών ουσιών σε προϊόντα ασιατικών Κολοσσών του ηλεκτρονικού εμπορίου, το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ευρώπη είναι έτοιμη να προστατεύσει τους καταναλωτές τους. Στο εργαστήριο του ΕΚΠΑ ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης μαζί με την ομάδα του ελέγχουν εξονυχιστικά προϊόντα.

Το νερό και η τροφή αποτελούν τον κύριο τρόπο επιμόλυνσης του οργανισμού. Στις ομάδες κινδύνου βρίσκονται κυρίως έγκυες γυναίκες, βρέφη και παιδιά καθώς η δερματική επαφή με αυτές τις ουσίες είναι επικίνδυνη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, απαγορεύεται σε παιχνίδια και αντικείμενα παιδικής φροντίδας, συγκεντρώσεις των εν λόγω τοξικών ουσιών άνω του 0,1%.

Εντατικοί ποιοτικοί έλεγχοι

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζουν τους ποιοτικούς ελέγχους κατά την εισαγωγή προϊόντων. 

Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν κενά στην διαδικασία όσον αφορά τις παραγγελίες από συγκεκριμένες ασιατικές εταιρείας.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός χημικών, European Chemical Agency, ο οποίος συντονίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 την διεξαγωγή συντονισμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για προϊόντα που πωλούνται διαδικτυακά, στα οποία συμμετέχει και η χώρα μας. 

Πηγή: ERT News