Πρέπει να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος.
Τα ποτά – ”μπόμπες” είναι ”τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, με αφορμή το περιστατικό με τους μαθητές που κατέρρευσαν μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ σε γνωστό κλαμπ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Τα ποτά-«μπόμπες» είναι «τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, με αφορμή το περιστατικό με τους μαθητές που κατέρρευσαν μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ σε γνωστό κλαμπ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Ο καθηγητής μιλώντας το πρωί τη Τρίτης (29/10) στο Πρώτο Πρόγραμμα αρχικά υπογράμμισε απαντώντας στην ερώτηση για το πως το αλκοόλ μπορεί να νοθευτεί και με ποιες ουσίες: «Αυτό που ονομάζουμε στην καθομιλουμένη ποτό μπόμπα παρασκευάζεται σε παράνομα εργαστήρια με μια πρώτη ύλη που ονομάζεται βιομηχανικό οινόπνευμα, το οποίο φυσικά είναι για άλλες χρήσεις, όπως είναι οι ιατρικές πράξεις. Tο βιομηχανικό οινόπνευμα από την παραγωγή του περιέχει μεγάλες ποσότητες άλλων αλκοολούχων και άλλων τοξικών ουσιών, όπως μεθανόλη. Και αν χρησιμοποιηθεί σε παράνομα εργαστήρια για την παρασκευή ποτού, τότε αυτό ενέχει τον κίνδυνο της άμεσης τοξικής επίδρασης σε όποιον το καταναλώνει».
Και συμπλήρωσε «Αυτά τα ποτά είναι τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, γιατί με μία σχετικά μέτρια κατανάλωση προκαλείται άμεση επίδραση στο νευρικό σύστημα με ιλίγγους, ζαλάδες, πονοκεφάλους, επίδραση στη νεφρική λειτουργία και στην ηπατική, αλλά και σε μεγαλύτερες ποσότητες επηρεάζουν το οπτικό νεύρο και προκαλούν προσωρινή τύφλωση, προβλήματα στην όραση. Μπορεί επίσης να γίνει μόνιμη τύφλωση σε μεγαλύτερο ποσό και φυσικά μπορεί μετά να οδηγηθεί και ο άνθρωπος σε άσχημες καταστάσεις, όποιος δηλαδή καταναλώνει τέτοια ποτά».
«Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο»
Στη συνέχεια, ο Νίκος Θωμαΐδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «γενικά, οι τοξικές επιδράσεις ουσιών όπως η μεθανόλη έχουν και τον εξατομικευμένο παράγοντα. Δηλαδή δεν είναι όλοι οι οργανισμοί το ίδιο. Δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο. Έχει να κάνει και με το σωματικό βάρος και με την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και με την ευαισθησία που μπορεί να δείχνει κάποιος οργανισμός σε κάποιες ουσίες. Αλλά οι γενικές παρατηρήσεις αυτές που σας περιέγραψα αφορούν το μέσο πληθυσμό. Δηλαδή αυτό που έχει παρατηρηθεί στους περισσότερους, με ένα ποτό δύσκολο να πάθει κάποιος τύφλωση, αλλά σίγουρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για άλλες ας πούμε παρενέργειες, όπως εμετούς (…). Το πρόβλημα όμως, με τα ποτά μπόμπες είναι ότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο. Διότι, η τοξικότητα της μεθανόλης, η οποία δεν εμφανίζεται άμεσα, κάνει 12 ώρες να εμφανίσει πλήρως το φάσμα των τοξικών επιδράσεων».
Πώς καταλαβαίνουμε από την πρώτη γουλιά αν το ποτό είναι νοθευμένο
Σχετικά με το πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ποτό που πίνουμε από την πρώτη γουλιά είναι νοθευμένο, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ είπε: «Δυστυχώς δεν θα το καταλάβετε παρά μόνο αν είστε καταναλωτής συγκεκριμένης μάρκας, συγκεκριμένου ποτού, που σημαίνει ότι έχετε κάποια εμπειρία σε αυτό και είστε μεγάλος άνθρωπος, δηλαδή ενήλικας. Οι νεαροί και τα παιδιά δεν πρόκειται να το καταλάβουν γιατί συνήθως αυτά τα ποτά αναμειγνύονται με χυμούς, αναψυκτικά και άλλα και δίνονται με μορφή, σφηνάκια ή οτιδήποτε άλλο. Και δεν είναι εύκολο ένας μη ας πούμε έμπειρος να τα αναγνωρίσει».
Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε ότι: «Οι ηλικίες αυτές που έχουν εκτεθεί, αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικές. Δηλαδή κακώς είχαν αλκοόλ. Αυτό είναι το πρώτο αδίκημα. Και βέβαια εδώ η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί αυτό το πλαίσιο, γιατί όλο και περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον έλεγχο».
Πηγή: PARAPOLITIKA.GR