Skip to content

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και του Γραφείου Προσέλκυσης Χρηματοδότησης της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπεγράφη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Νικόλαο Θωμαΐδη και από τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης Αν. Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη.

Το γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδότησης αποτελεί μια εσωτερική δομή της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την εξειδικευμένη υποστήριξη μελών και συνεργατών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ.

Παρέχει ενημέρωση, καθοδήγηση και συμβουλές για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τη συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων του ΕΚΠΑ σε συνεργατικά έργα, στο πλαίσιο ανταγωνιστικών Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Βασικός στόχος είναι η αύξηση της πρόσβασης του ΕΚΠΑ στις διεθνείς χρηματοδοτικές αγορές και της προσέλκυσης πόρων από ανταγωνιστικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων του ΕΚΠΑ παρέχει:

 Ευαισθητοποίηση της ερευνητικής κοινότητας του ΕΚΠΑ για τη συμμετοχή σε
χρηματοδοτούμενα έργα
 Πληροφόρηση για τις κατάλληλες ευκαιρίες χρηματοδότησης που
προσφέρουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την Έρευνα και την
Καινοτομία
 Πρόσβαση σε μηχανισμό υποστήριξης για την απόκτηση γνώσης σχετικά
με τα προγράμματα χρηματοδότησης
 Εντοπισμός των κατάλληλων συνεργατών – ερευνητικών ομάδων από την
Ελλάδα και το εξωτερικό για την από κοινού υποβολή προτάσεων
 Δικτύωση με σημαντικούς εταίρους του εξωτερικού
 Υποβολή ερευνητικών προτάσεων με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας
 Απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για θέματα διαχείρισης,
οικονομικής παρακολούθησης και θεσμικού πλαισίου

Το μνημόνιο έχει ως σκοπό έχει την ενίσχυση της έρευνας της καινοτομίας και της τεχνολογίας, σε τομείς που άπτονται της πολιτιστικής και Ορθόδοξης Χριστιανικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα με το μνημόνιο συμφωνείται:

● Η συμμετοχή στο διάλογο για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη συνεργασία των λαών της Ευρώπης, προωθώντας και ενισχύοντας πολιτιστικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνοχής της ευρωπαϊκής κοινωνίας, με σεβασμό στην ποικιλία των εθνικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων της Ευρώπης.

● Η υποστήριξη και προαγωγή του πνευματικού και πολιτιστικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος κυρίως μέσα από τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNESCO και κάθε άλλου ευρωπαϊκού φορέα.

● Η ανάπτυξη των σχέσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους Αντιπροσώπους Εκκλησιών, των θρησκευτικών κοινοτήτων, των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

● Η συμμετοχή σε δραστηριότητες, οι οποίες προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν στη θρησκευτική, πνευματική, ανθρωπιστική και οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ώστε να ενισχυθούν οι αρχές του αλληλοσεβασμού, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης, μέσα σε ένα πνεύμα καταλλαγής και ενάντιο στην ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις.

● Η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως διαλέξεων, σεμιναρίων, ομάδων εργασίας, συνεδρίων και άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων με θέματα τα οποία αφορούν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση, την Ιστορία, την Τέχνη, την Έρευνα, την Εκπαίδευση, το περιβάλλον ή θέματα θεολογικού περιεχομένου.

● Η ανάπτυξη κοινών δράσεων έρευνας, εκπαίδευσης και προβολής που υποστηρίζει επιστημονικά η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τον από κοινού σχεδιασμό, διαμόρφωση και διενέργεια ερευνών σε εξειδικευμένα επιστημονικά και εκπαιδευτικά θεματικά πεδία.

● Η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω συνεργειών, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

● Η προβολή κοινών δράσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για μία καινοτόμο πρωτοβουλία, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που υιοθέτησαν την πρωτοποριακή πρόταση του Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Αποστόλου, για το άνοιγμα μίας νέας σελίδας στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου, στο πλαίσιο της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και τη διασύνδεσης της Εκκλησίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, την έρευνα, την εκπαίδευση και την κοινωνία.

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, έρχεται να «φιλοξενήσει» την ακαδημαϊκή κοινότητα του κορυφαίου Πανεπιστημίου της χώρας μας και από κοινού να σχεδιάσουν την υποβολή προτάσεων στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προβούν στην υλοποίηση καινοτόμων έργων προς όφελος της Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Εκ μέρους του ΕΚΠΑ φορέας υλοποίησης είναι το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων, το οποίο υπό τη διορατική διεύθυνση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγητή κ. Νικολάου Θωμαϊδη υποστηρίζει και ενισχύει το ερευνητικό έργο του διδακτικού προσωπικού του ΕΚΠΑ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος εκ μέρους του ΕΚΠΑ ορίστηκε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος συνδέεται ενεργά τόσο με την Εκκλησία, όσο και με την έρευνα και την καινοτομία.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έλαβε χώρα στο περιθώριο της τελετής υποδοχής των πρωτοετών φοιτητριών και φοιτητών στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ παρουσία του Κοσμήτορα Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας κ. Δημητρίου Μόσχου, του Προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας π. Αθανασίου Μελισσάρη και του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Θωμαΐδη.

«Μακαριότατε,
Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Η διαχρονική προσπάθεια του ΕΚΠΑ είναι να προσελκύσει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό που διαπίστωσα μέσα από έρευνα που πραγματοποίησα το 2019-2020, είναι πως παρά το γεγονός ότι στα ερευνητικά προγράμματα είμαστε πρωτοπόροι και παράγουμε το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο στην ΝΑ Ευρώπη, το ΕΚΠΑ υστερούσε στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για τον λόγο αυτό, προχωρήσαμε στη δημιουργία του Γραφείου Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων, ως εσωτερικής δομής της Εταιρείας Αξιοποίησης, με σκοπό να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια μεταξύ των μελών ΔΕΠ και των ερευνητών μας. Με την ανάληψη της νέας διοίκησης και τη συνεργασία με τον Αντιπρύτανη κ. Καραγιάννη, καθώς και την ισχυρή υποστήριξη του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, και του αγαπητού Θεοφιλέστατου Αγίου Τανάγρας, επισκεφθήκαμε τις Βρυξέλλες και συζητήσαμε τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας με το γραφείο της Εκκλησίας εκεί.

Ο στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε τη δυνατότητα προσέγγισης αξιωματούχων της ΕΕ, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και να εξασφαλίσουμε τη στήριξη από το γραφείο της Εκκλησίας για τον καλύτερο συντονισμό και την ενημέρωση των ερευνητικών προσπαθειών μας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε τη στήριξη της ΕΕ και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων που σχεδιάζονται.

Σήμερα, υπογράφουμε επίσημα το Μνημόνιο Συνεργασίας, και με την υποστήριξη του Μακαριότατου και του Θεοφιλεστάτου, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά από αυτά τα χρόνια προσπαθειών».

Διαβάστε επίσης: Καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ