Skip to content

Νίκος Θωμαΐδης: Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται έμπρακτη στήριξη

Ο Νίκος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης στο ΕΚΠΑ και Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, εμφανίστηκε ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Blue Sky. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, μίλησε για τα ξένα πανεπιστήμια που επενδύουν στην Ελλάδα, καθώς και για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα οποία αφορούν κυρίως την υποχρηματοδότηση και το αυστηρό γραφειοκρατικό πλαίσιο που περιορίζει την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αιχμής.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης:

Δημοσιογράφος: Είδαμε τη λίστα με τις αιτήσεις των ξένων πανεπιστημίων. Φαίνεται ότι δεν πρόκειται για ιδρύματα πρώτης γραμμής. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Νίκος Θωμαΐδης: Ως δημόσιο πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα ως ΕΚΠΑ, εκπροσωπούμε το σύνολο των μελών ΔΕΠ και του ακαδημαϊκού προσωπικού. Συνεπώς, επιμένουμε στη θέση μας προς τους θεσμούς και την Πολιτεία να εφαρμόσουν αυστηρά κριτήρια ποιότητας και αριστείας κατά την αξιολόγηση των ξένων πανεπιστημίων, όπως ακριβώς συμβαίνει και για τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα.

Για να επιτευχθεί αυτό σε εύλογο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη της ΕΘΑΑΕ με επιπλέον προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των αιτήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τη διεθνοποίηση, καθώς έρχονται μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου. Συγκεκριμένα, πρωτοστατούμε στη διεθνοποίηση και ηγούμαι της προσπάθειας σύμπραξης με το Yale εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα, αναμένονται συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα όπως το UCL, το Columbia και το UC Davis, το ΕΤΗ και άλλα. Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία, με την εμπράκτως υποστηριζόμενη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, θα αλλάξει το εκπαιδευτικό τοπίο στο μέλλον.

Τα Πραγματικά Προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Νίκος Θωμαΐδης: Το πρόβλημα μας δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το πραγματικό ζήτημα αφορά τα χρόνια προβλήματα που έχουμε θέσει επανειλημμένα στην Πολιτεία, τόσο εγώ στη Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης, όσο και ο Πρύτανης. Συνοπτικά, ζητάμε την έμπρακτη στήριξη του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά θέματα χρηματοδότησης της έρευνας, ενώ η εκτεταμένη γραφειοκρατία πνίγει κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Σε κάποια πανεπιστήμια φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για έρευνα. Υπάρχει όρεξη μόνο όταν εξασφαλίζεται χρηματοδότηση;

Νίκος Θωμαΐδης: Σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, η βασική έρευνα χρηματοδοτείται ξεχωριστά. Υπάρχουν προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας με πολυάριθμες πηγές χρηματοδότησης. Ωστόσο, το υφιστάμενο γραφειοκρατικό σύστημα είναι ανασταλτικός παράγοντας. Φανταστείτε το μέλλον: έρχονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με μεγάλη ευελιξία στην διεκδίκηση και τη διαχείριση ερευνητικών κονδυλίων , ενώ εμείς λειτουργούμε μέσα σε ένα αυστηρό γραφειοκρατικό πλαίσιο με τεράστιες καθυστερήσεις. Από το 2013, εφαρμόζεται ένα σύστημα δημόσιου λογιστικού για τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων μας, το οποίο προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρεί τα μέλη ΔΕΠ.

Επίσης ο κ. Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, δημιουργούνται ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα προσφέρουν πολύ υψηλότερους μισθούς από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι θα προσελκύσουν τους καλύτερους επιστήμονες, καθώς θα μπορούν να τους προσφέρουν διπλάσιους μισθούς. Συνεπώς, εμείς, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει να διαμορφώσουμε αντίστοιχα μισθολογικά δεδομένα ώστε να διατηρήσουμε το επιστημονικό μας δυναμικό.

Η Φοιτητική Μέριμνα και η Υποχρηματοδότηση

«Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η φοιτητική μέριμνα. Χρειαζόμαστε νέες εστίες και γενικότερα επενδύσεις στη φοιτητική στέγαση. Σε όλα τα μεγάλα κράτη, επενδύονται ετησίως σημαντικά κονδύλια για την ανανέωση των πανεπιστημιακών υποδομών. Αντίθετα, στην Ελλάδα, η μείωση της χρηματοδότησης από το 2012 και μετά έχει καταστήσει δύσκολη την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη στήριξη των φοιτητών», υπογράμμισε ο κ. Νίκος Θωμαΐδης.

Ο Νίκος Θωμαΐδης κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: YALE – ΕΚΠΑ: Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα & Ερευνητικό Κέντρο