Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοθευμένων ποτών και κατ’ επέκταση η κατανάλωσή τους.
«Ως νοθευμένο ποτό ή αλλιώς κοινώς γνωστό ως ποτό-μπόμπα θεωρείται ένα μη τυποποιημένο ποτό το οποίο παράγεται σε παράνομα εργαστήρια, διακινείται και πωλείται αγνοώντας τη νομοθεσία περί παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 10% των καταναλωμένων ποτών χαρακτηρίζονται ως ποτά-μπόμπες στην Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό έχει σημαντικές προεκτάσεις που αντικατοπτρίζονται κυρίως στη δημόσια υγεία και δευτερευόντως στην οικονομία», υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «Political» και συνέχισε: «Η ασφάλεια των ποτών θυσιάζεται στον βωμό της αισχροκέρδειας με την παραγωγή αλκοολούχων ποτών κατώτερης ποιότητας. Η παραγωγή τους στηρίζεται στην προσθήκη φθηνών πρόσθετων ουσιών αλλά ταυτόχρονα δυνάμει τοξικών, προκειμένου να μιμηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των αυθεντικών ποτών. Ειδικότερα, στα ποτά-μπόμπες χρησιμοποιείται η αιθανόλη βιομηχανικού τύπου, δηλαδή μια χαμηλής ποιότητας αιθανόλη που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές όπως στη χρωματουργία. Η βιομηχανική αιθανόλη περιέχει όμως ως παραπροϊόν της παραγωγής της τη μεθανόλη. Η μεθανόλη είναι μια αλκοόλη που μοιάζει δομικά στην αιθανόλη ακολουθώντας κοινά μεταβολικά μονοπάτια στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα νοθευμένα ποτά που περιέχουν μεθανόλη είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία καθώς μπορούν να προκαλέσουν από οξεία τοξίκωση έως και θάνατο. Ειδικότερα, ο μηχανισμός τοξικότητας της μεθανόλης οφείλεται στον μεταβολισμό της προς φορμαλδεΰδη και μετέπειτα σε φορμικό οξύ, μειώνοντας έτσι το pH στο αίμα και προκαλώντας μεταβολική οξέωση. Συμπτώματα που παρατηρούνται τις πρώτες 12-24 ώρες μετά την κατανάλωση νοθευμένου ποτού είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, ναυτία, έμετος, ζαλάδα, ίλιγγος, αίσθημα αδυναμίας, αναπνευστική καταστολή, αίσθημα παλμών, θολή όραση και τύφλωση, αν η κατανάλωση νοθευμένου ποτού υπερβεί μια συγκεκριμένη ποσότητα (διαφορετική σε κάθε οργανισμό). Εάν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα μετά από κατανάλωση ποτού, συστήνεται η επείγουσα παροχή ιατρικής παρέμβασης».
«Τι να προσέξουμε πριν πιούμε αλκοόλ»
«Πέρα από τα ποτά-μπόμπες υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις νοθείας ποτών, οι οποίες ναι μεν είναι λιγότερο επιβλαβείς στην υγεία, αλλά φυσικά παραπλανούν τον καταναλωτή. Άλλες ουσίες που εμπλέκονται στη νοθεία είναι το νερό για την αραίωση των ποτών, χρωστικές και αρωματικές ουσίες για λόγους εμφάνισης. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται επιπλέον στις απομιμήσεις αυθεντικών ποτών», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.
Επιπλέον τόνισε: «Η αναδυόμενη εμφάνιση των νοθευμένων ποτών αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας στις μέρες μας. Για αυτό απαιτούνται μέτρα πρόληψης από την Πολιτεία με συχνούς ελέγχους και επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες. Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, ειδικά όταν προέρχονται είτε από ανοιχτά μπουκάλια είτε είναι πολύ φτηνά. Επιπλέον, χρειάζεται να δίνουν μεγάλη σημασία στην ετικέτα του μπουκαλιού, ώστε να βεβαιώνονται για την αυθεντικότητά του, να παρατηρούν το ποτό τους για τυχόν αιωρούμενα σωματίδια και να προσέχουν την οσμή του, καθώς οτιδήποτε ασυνήθιστο μπορεί να είναι ένδειξη νοθείας. Φυσικά, αυτό είναι σύνηθες για καταναλωτές συγκεκριμένων ποτών, οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν τυχόν αλλοιώσεις στη συνηθισμένη γεύση ενός ποτού που καταναλώσουν συχνά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανάλωση νοθευμένων ποτών από άτομα νεαρής ηλικίας. Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση και να προτιμούν εμφιαλωμένα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα».
Πηγή: POLITICAL