Skip to content

Ν. Θωμαΐδης: Η Διασύνδεση Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μέσω του Κέντρου «Αρχιμήδης»

Συνέντευξη Ν. Θωμαΐδη Naftemporiki TV

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, με την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), φιλοξενήθηκε στο Naftemporiki TV και την δημοσιογράφο Χριστίνα Κουσουνή. Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναφέρθηκε στη διασύνδεση έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και στο ρόλο του Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ, «Αρχιμήδης».

Η Ελλάδα και η Καινοτομία

Ο καθηγητής τόνισε ότι, παρότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια μέτρια καινοτόμος χώρα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτόμων επιχειρήσεων και της διασύνδεσής τους με ερευνητικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «βρισκόμαστε σε μία φάση ωριμότητας», καθώς όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο των οριζόντιων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας χαρακτηρίζονταν ως «έρημος καινοτομίας».

Ωστόσο, σήμερα παρατηρείται η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, και το «σύστημα» έχει αρχίσει να εκπαιδεύεται στη νέα πραγματικότητα. Η «τετραπλή έλικα» που περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας, επιχειρήσεων, πολιτείας και κοινωνίας, αναγνωρίζει πλέον την ανάγκη για μετασχηματισμό της οικονομίας μέσω της καινοτομίας.

Το Χάσμα μεταξύ Ακαδημαϊκής Κοινότητας και Αγοράς

Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε και στο χάσμα που παρατηρείται ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

  • Από τη μία πλευρά, το ερευνητικό ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αμιγώς θεωρητικό.
  • Από την άλλη, η δομή των ελληνικών επιχειρήσεων είναι τέτοια που συχνά επικεντρώνονται σε άμεσα αποτελέσματα και όχι σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η παραγωγή ερευνητικού έργου στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλή, όμως ο δείκτης καινοτομίας στις επιχειρήσεις υστερεί. Για παράδειγμα, ο φαρμακευτικός τομέας αποτελεί κινητήρια δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά ο δείκτης καινοτομίας του συγκεκριμένου κλάδου είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο δείκτη στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η Συμβολή του «Αρχιμήδη»

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε τη σημασία του Κέντρου «Αρχιμήδης», το οποίο μέσω του επιχειρηματικού επιταχυντή βοηθά ερευνητές να προσανατολιστούν επιχειρηματικά, να αναπτύξουν επιχειρησιακά πλάνα και να κατοχυρώσουν πατέντες. Μέχρι σήμερα, το Κέντρο έχει υποστηρίξει πολλούς τεχνοβλαστούς (spin-offs) και start-ups.

Το Κέντρο «Αρχιμήδης» επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές του και συνεργάζεται με άλλα πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω παρεμβάσεις, και έχουμε ήδη συζητήσει πώς το οικοσύστημα της Αττικής μπορεί να αποκτήσει έναν μεγαλύτερο επιχειρηματικό επιταχυντή. Η επιχειρηματικότητα στην Αττική περιλαμβάνει όλους τους τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης».

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα στους τομείς της υγείας, η οποία δραστηριότητα υλοποιείται μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αποτελεί πλέον κοινό παρονομαστή για όλες τις καινοτόμες πρωτοβουλίες. Από τεχνοβλαστούς στον τομέα της λογοθεραπείας μέχρι εφαρμογές υγιεινής διατροφής, η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί τη βάση για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνοψίζοντας, ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης των καινοτόμων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Οι πρόσφατες θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως τα φορολογικά κίνητρα για νεοσύστατες επιχειρήσεις, δείχνουν ότι έχουν γίνει ήδη θετικά βήματα. Ωστόσο, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας και να ενισχυθεί το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ν. Θωμαΐδης: Πόσο επικίνδυνα είναι τα λύματα στην Ποσειδώνος – Τι πρέπει να κάνουν όσοι ήρθαν σε επαφή

Αρχιμήδης: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον