Συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου
Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, όπου ανέλυσε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους και τις σοβαρές συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στη σωματική και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Θωμαΐδη:
Ποιες είναι οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους;
Η κατανάλωση αλκοόλ σε νέους ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Οι βασικότερες επιπτώσεις αφορούν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους, καθώς ο εγκέφαλος δεν είναι πλήρως ώριμος μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Στην περίοδο των 14-20 ετών, η κατανάλωση αλκοόλ επιδρά αρνητικά στη γνωστική τους λειτουργία, η οποία είναι ήδη περιορισμένη. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος για εξαρτήσεις και η έλλειψη αναστολών μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Συνολικά, οι ανήλικοι που καταναλώνουν αλκοόλ παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις στη συμπεριφορά τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν πίνουν αλκοόλ. Γι’ αυτό και η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως ναυτία, πονοκέφαλο, ταχυκαρδία και υπόταση. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Οι τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα και πολλές φορές καταλήγουν τα παιδιά στο νοσοκομείο. Εάν τα ποτά είναι νοθευμένα, οι κίνδυνοι αυξάνονται δραματικά, με τη μεθανόλη για παράδειγμα να προκαλεί βλάβες στην όραση, εμετούς και άλλες σοβαρές τοξικές αντιδράσεις.
Οι αναλύσεις που πραγματοποιούμε στα λύματα δείχνουν την κατανάλωση αλκοόλ στην Αττική, για τον πληθυσμό των 4 εκατομμυρίων κατοίκων που παρακολουθούμε. Μετά την περίοδο της COVID-19, η κατανάλωση έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,5 ml ανά άτομο την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 25% ενός ποτηριού κρασιού ημερησίως, κατά μέσο όρο για τον γενικό πληθυσμό. Η Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, δεν έχει υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, συγκριτικά με τις βόρειες χώρες.
Επικροτώ την καμπάνια του Υπουργείου και θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες δράσεις, ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των ανηλίκων, όπου παρατηρείται πρόβλημα.
Πώς νοθεύονται τα ποτά;
Υπάρχουν τρία επίπεδα παραβάσεων σχετικά με τη νοθεία στα ποτά:
- Τα “ποτά-μπόμπες”: Πρόκειται για ποτά που παρασκευάζονται με βιομηχανική αλκοόλη, η οποία είναι πιο φθηνή από τη φυτικής προέλευσης. Η βιομηχανική αλκοόλη περιέχει περισσότερες τοξικές ουσίες από την παραγωγική διαδικασία, όπως η μεθανόλη. Αυτά τα ποτά παρασκευάζονται από βιομηχανική αλκοόλη, στην οποία προστίθενται ουσίες που δίνουν χρώμα και άρωμα για να προσομοιάζουν ένα αυθεντικό ποτό. Η κατανάλωσή τους αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
- Τα “ποτά-μαϊμού”: Αυτά τα ποτά παρασκευάζονται με αλκοόλη φυτικής προέλευσης, αλλά περιέχουν χρωστικές και αρωματικές ύλες ώστε να μιμούνται τα αυθεντικά ποτά. Η παραγωγή τους αποτελεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών.
- Τα “λαθραία ποτά”: Πρόκειται για αυθεντικά ποτά που εισάγονται παράνομα, χωρίς να πληρώνονται δασμοί, να τηρούνται οι σχετικές διαδικασίες και κανόνες. Η παράνομη διακίνηση τους αποτελεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών, αλλά και για το κράτος.”
Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη κ. Θωμαΐδη στο Action24: Οι σοβαρές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους
Συλλογή ελιών και παραγωγή του παρθένου ελαιολάδου ATHENIAN