Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης παρέστη στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τα Big Data των Μουσείων και στο 18ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μεταδεδομένα, τις Οντολογίες και τη Σημασιολογία της Πληροφορίας. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του κ. Παπαθεoδώρου που διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Στην ομιλία του στο συνέδριο MTSR, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκ μέρους του πανεπιστημίου και επισήμανε τη σημασία του συνεδρίου στον τομέα των metadata, ειδικά στην εποχή της open science και των big data.
Εξήγησε ότι οι ερευνητές δημιουργούν καθημερινά εκατομμύρια δεδομένα και εργαλεία για την ανάλυσή τους και αναφέρθηκε στη σημασία των δεδομένων για την κοινωνία, το κράτος και τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να είναι εντοπίσιμα, διαθέσιμα και προσβάσιμα.
Η παραγωγή ψηφιακών πολιτιστικών αντικειμένων αυξάνεται συνεχώς, και τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υλοποιηθεί πολλά έργα ψηφιοποίησης, δημιουργώντας σημαντικές ερευνητικές υποδομές (Europeanna, Europe’s digital cultural heritage Infrastructure and database). Τα Big Data αποτελούν βασικό εργαλείο για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων από τους πολιτιστικούς οργανισμούς, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη εξέλιξη και επικοινωνία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την κοινωνία.
Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου στην αίθουσα «Κωστή Παλαμά», απένειμε τίτλους αριστείας σε φοιτητές και φοιτήτριες και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στην μετέπειτα πορεία τους.

Ακολουθεί η ομιλία του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας κ. Θωμαΐδη.
«Αγαπητοί διακεκριμένοι καλεσμένοι,
Αγαπητέ πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί φοιτητές,
Εκ μέρους του συμβουλίου διοίκησης του πανεπιστημίου μας, σας καλωσορίζω στα προπύλαια, ένα εκ των ιστορικότερων κτηρίων της πόλης , της χώρας μας και μέρος της Αθηναϊκής τριλογίας.
Επίσης, καλωσορίζω με ευχαρίστηση την διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου MTSR, το οποίο φέρνει κοντά ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επαγγελματίες, στον εξειδικευμένο τομέα των METADATA.
Το σημερινό, συνιστά συνολικά ένα σημαντικό συνέδριο, στην εποχή της ανοικτής επιστήμης και των big data.
Εμείς, οι ερευνητές στα εργαστήρια, δημιουργούμε κάθε μέρα εκατομμύρια δεδομένα, συλλέγοντας ΜΕΤΑ DATA, παράγοντας δεδομένα και έπειτα εργαλεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τα δεδομένα και να τα μεταφράσουμε σε ουσιώδη προϊόντα, με την χρήση ανοικτών πηγών και τον διαμοιρασμό δεδομένων σε αποθετήρια και την ανοικτή επιστήμη, εργαλεία τα οποία μας αναβαθμίζουν την επιστήμη.
Αυτό ήταν και στην περίπτωση της πανδημίας, όπως προανέφερε ο Χρήστος, όπου στήσαμε σύστημα παρακολούθησης σε 9 πόλεις της Ελλάδος, παράγοντας δεδομένα, των οποίων η μοντελοποίηση μας βοήθησε να κατανοήσουμε την διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού και να βοηθήσουμε τις αρχές, στα πλαίσια της ανοικτής επιστήμης.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε πολλά παραδείγματα, τα οποία ήδη γνωρίζετε, επειδή τα εξασκείτε κάθε μέρα. Εκτός από το πεδίο της έρευνας, η έλευση των ψηφιακών αντικειμένων και εφαρμογών δημιουργούν καθημερινά δισεκατομμύρια δεδομένα, σχεδόν σε κάθε συναλλαγή πολιτών, είτε πρόκειται για προσωπική μεταξύ αυτών, είτε μεταξύ αυτών και του κράτους.
Συνεπώς, τα δεδομένα πρέπει να είναι εντοπίσιμα, διαθέσιμα και προσβάσιμα ώστε να υποστηρίζουν όλες τις λειτουργίες μιας κοινωνίας, το κράτος, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Τα ΜΕΤΑ δεδομένα παραμένουν κρίσιμα για την πρόσβαση και την διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων. Επιπλέον, η έλευση των θεματικών τεχνολογιών και του θεματικού ιστού, αποκάλυψαν νέους τρόπους διασύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων, σύμφωνα με την σημασία τους και το πλάνο με το οποίο σχετίζονται.

Δεδομένης της ποικιλίας των δεδομένων και της ετερογένειάς τους, αποτελεσματικές και προσαρμοστικές τεχνολογίες χρειάζονται προκειμένου να διαχειριστούν και να αντλήσουν την δύναμη των δεδομένων.
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, της εξόρυξης δεδομένων και σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου θα παρακολουθήσουμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα που παράγουν και χρησιμοποιούν υποσχόμενες και καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες, για την πληροφοριακή διαχείριση της ενημέρωσης και των πληροφοριακών συστημάτων, που καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας.
Συνεπώς, σε αυτό το ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον πλέγμα, σας καλωσορίζω όλους σε αυτό το σημαντικό συνέδριο, όντας ευγνώμων στους διοργανωτές του και που συμβαίνει στις κεντρικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου μας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του. Θα είμαι μαζί σας αύριο το απόγευμα στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, όπου θα σας δω από κοντά.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Διαβάστε επίσης: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και του Πανεπιστημίου Αθηνών