Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και στην Φαίη Μαυραγάνη
Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως κατά τη διάρκεια των γιορτών, παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία τους. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παρορμητική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, και σοβαρές βλάβες σε όργανα όπως το ήπαρ και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα, πριν την πανδημία, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν χαμηλή, αλλά αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα, έχει επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη
Τι να προσέξουν στις γιορτές σχετικά με το αλκοόλ, ειδικά τα παιδιά;
Παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι δεδομένο ότι το αλκοόλ απαγορεύεται για ανηλίκους, καθώς ο εγκέφαλος τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει συστηματικά τη γνωστική τους λειτουργία και συνδέεται με παρορμητική συμπεριφορά, εμπλοκή σε προβλήματα, καθώς και παρενέργειες από τη χρήση ουσιών. Η χρήση αλκοόλ οποιασδήποτε περιεκτικότητας απαγορεύεται ρητά για τα παιδιά και τους εφήβους.
Τι θα συμβεί σε έναν ανήλικο μετά την κατανάλωση αλκοόλ;
Το πρώτο που παρατηρείται είναι αλλαγές στον εγκέφαλο. Καταστέλλονται οι αναστολές, με αποτέλεσμα την εμπλοκή σε επικίνδυνες καταστάσεις. Επηρεάζονται συστηματικά κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία. Παράλληλα, διαταράσσεται η ανάπτυξη των νευρώνων, γεγονός που επηρεάζει τη συναισθηματική σταθερότητα και μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικές τάσεις. Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη άλλων οργάνων, όπως το ήπαρ και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η κατανάλωση αλκοόλ από νεαρή ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, καρκίνου και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Ποια είναι η συμπεριφορά των Ελλήνων σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ;
Πριν την πανδημία, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σχετικά χαμηλή, σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα λύματα. Η μέση κατανάλωση αλκοόλ στην Αττική ανερχόταν σε περίπου 2 ml ανά άτομο την ημέρα. Κατά την εξέλιξη της πανδημίας, η χρήση αλκοόλ κορυφώθηκε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, φτάνοντας τα 20 ml ανά άτομο την ημέρα. Η μέση κατανάλωση για το 2021 υπολογίστηκε στα 12 ml ανά άτομο την ημέρα. Πλέον, η μέση κατανάλωση έχει μειωθεί στα 3,5 ml ανά άτομο την ημέρα, επίπεδο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συνέντευξη κ. Θωμαΐδη στην ΕΡΤ: Οι κίνδυνοι κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους