Skip to content

10ο Forum Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής: «Καινοτόμες Τεχνικές Ανάλυσης και Ψηφιακά Εργαλεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας»

Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου 2024, παρουσίασα ομιλία με θέμα: «Εφαρμογή πολυδύναμων τεχνικών ανάλυσης σε περιβαλλοντικά δείγματα και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη χρήση τους από κανονιστικές αρχές στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας».

Ακολουθεί σύνοψη από την παρουσίαση μου στο Συνέδριο.

«Ο ρόλος της Αναλυτικής Χημείας στην ενιαία υγεία είναι καθοριστικός, καθώς επιτρέπει τη συστηματική παρακολούθηση τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ανθρώπινης υγείας μέσω καινοτόμων τεχνικών και μεθοδολογιών ολιστικής ανάλυσης. Η περιβαλλοντική παρακολούθηση μας βοηθά να εκτιμήσουμε την κατάσταση του περιβάλλοντος μέσω προσδιορισμού ρύπων σε δείγματα αέρα, νερού και εδάφους, αλλά και οργανισμών. Αντίστοιχα, η ανθρώπινη βιοπαρακολούθηση ανιχνεύει τη χημική έκθεση του ανθρώπου, μέσω της ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων όπως αίμα, ιστούς και ούρα.

Σημαντικοί είναι οι βιοδείκτες ευαισθησίας, έκθεσης και επίδρασης που μας παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την εκτίμηση των κινδύνων από το περιβάλλον στην ανθρώπινη υγεία. Η χρήση προηγμένων μεθόδων όπως η φασματομετρία μάζας, σε συνδυασμό με χρωματογραφικές τεχνικές, επιτρέπει την ακριβή ταυτοποίηση και παρακολούθηση των χημικών ενώσεων στο περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέσω συμμετοχής σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια, η ομάδα μας συμβάλλει στην ανάπτυξη εργαλείων για τη διαχείριση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση νέων απειλών, όπως οι υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS), που ανιχνεύονται παντού, ακόμα και σε απομονωμένα οικοσυστήματα.

Η ερευνητική μας εργασία (http://trams.chem.uoa.gr), όπως το Ευρωπαϊκό έργο LIFE APEX, που περιλαμβάνει δείγματα από 20 Ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει τις ανησυχητικές συγκεντρώσεις περιβαλλοντικών ρύπων σε κορυφαίους θηρευτές (https://norman-data.eu/LIFE_APEX2/ , https://norman-data.eu/LIFE_APEX_Tier2/) και αναδεικνύει τη σημασία της ανάλυσης για την κατανόηση της περιβαλλοντικής έκθεσης και των επιπτώσεών της στην ενιαία υγεία.

Η αναλυτική χημεία, με τις σύγχρονες τεχνολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές και στρατηγικές για την καταπολέμηση
της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την προώθηση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: Ε.Κ.Π.Α.: Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027

Συνέδριο InfoCom World 2024: Digital Greece
Συνέντευξη στο Action24: “Τα παντοτινά χημικά”