Skip to content

Συλλογή ελιών από τους φοιτητές για την παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ATHENIAN

Μια ιδιαίτερα σημαντική δράση του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης και Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Θωμαϊδη, που αφορούσε τη συλλογή ελιών από τα ελαιόδεντρα της Πανεπιστημιούπολης. Οι ελαιώνες της Πανεπιστημιούπολης αποτελούν τη βάση για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ATHENIAN, το οποίο διατίθεται από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συλλογή των ελιών υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του συγκροτήματος Ευρίπου και του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Μαγιάτη Προκόπιου.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις γνώσεις τους από τα αντικείμενα σπουδών τους με την πρακτική εφαρμογή στο πεδίο, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Πανεπιστημιούπολης. Η συμμετοχή των φοιτητών σε αυτή την πρωτοβουλία τους επέτρεψε να κατανοήσουν τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων και της αγροτικής παραγωγής, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση με βιωματικό τρόπο.

Διαδικασία Παραγωγής στο Ελαιοτριβείο

Μετά τη συλλογή των ελιών, η επόμενη φάση της διαδικασίας που αφορά την παραγωγή του ελαιόλαδου, πραγματοποιήθηκε δωρεάν στο ελαιοτριβείο της εταιρείας OMPHAX στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Το ελαιοτριβείο αυτό λειτουργεί υπό την ευθύνη του χημικού μηχανικού και διδάκτορος του τμήματος Φαρμακευτικής Παναγιώτη Διαμαντάκου και είναι εξοπλισμένο με διφασικό σύστημα και τεχνολογίες αιχμής, επιτρέποντας την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Η τεχνολογία αυτή, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας, διασφαλίζει ότι το ελαιόλαδο που παράγεται έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και διατηρεί τη θρεπτική του αξία. Η ανάλυση του παραγόμενου ελαιολάδου πραγματοποιείται στα εργαστήρια του ΕΚΠΑ. Τα πιστοποιητικά ανάλυσης συνοδεύουν την κάθε συσκευασμένη φιάλη.

Μέσω της διαδικασίας ελέγχεται η αγνότητα και η σύνθεση του ελαιολάδου, αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά του, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες προσδίδουν στο ελαιόλαδο την χαρακτηριστική του γεύση και τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Μέσα από την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των επιστημόνων του ΕΚΠΑ και τον σύγχρονο εξοπλισμό του εργαστηρίου, διασφαλίζεται η παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας, το οποίο είναι έτοιμο για διάθεση στην αγορά.

Η πολυτελής συσκευασία του ελαιόλαδου ATHENIAN είναι δωρεά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Παγκόσμιο κέντρο ελιάς για την υγεία», με πρωτοβουλία της προέδρου του και μέλους ΕΔΙΠ του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Δρ. Ελένης Μέλλιου.

Από την Παραγωγή στην Κατανάλωση μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ελαιόλαδο που παράγεται στο πλαίσιο αυτής της δράσης διατίθεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό αποκλειστικά μέσω της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως Περιουσίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ). Το ελαιόλαδο ATHENIAN, που παράγεται από τις άγουρες αγριελιές της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ξεχωρίζει για την εξαιρετική του ποιότητα. Οι ελιές προέρχονται από τον αυθεντικό φυσικό ελαιώνα των Αθηνών, που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού και είναι από τα λίγα άθικτα κομμάτια αυθεντικού ελαιώνα στην περιοχή.

Η υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου έχει ελεγχθεί με τα πιο σύγχρονα μέσα από τα εργαστήρια των τμημάτων Χημείας και Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ενώ το προϊόν χαρακτηρίζεται από την έντονη πικάντικη γεύση του, η οποία σχετίζεται με την αυξημένη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Αυτές οι πολυφαινόλες προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, σύμφωνα με το Health Claim 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ελαιόλαδο ATHENIAN διανέμεται με σκοπό να υποστηρίξει την επιστημονική έρευνα σχετικά με το ελαιόλαδο. Όλα τα έσοδα από τη διάθεση του προϊόντος θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση αυτής της έρευνας, ενισχύοντας τον ρόλο του ΕΚΠΑ στην προώθηση της επιστημονικής και βιώσιμης παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων. Η πρωτοβουλία αυτή, εκτός από τη διάδοση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, σηματοδοτεί και την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, το οποίο προάγει την υπεύθυνη και βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Πανεπιστημιούπολης.

Η παραγωγή και διάθεση του ελαιόλαδου ATHENIAN αποτελεί ένα εμβληματικό παράδειγμα της σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με την πράξη, και αναδεικνύει το ΕΚΠΑ ως πρωτοπόρο στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων ερευνητικών χρηματοδοτήσεων και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των επιστημονικών προσπαθειών του.

Αυτή η δράση ενισχύει τη βιωματική μάθηση των φοιτητών, προάγει την έρευνα και αναδεικνύει την αξία της υπεύθυνης αξιοποίησης των φυσικών πόρων με σύγχρονη τεχνολογία και καινοτόμες προσεγγίσεις.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας στο φυσικό κατάστημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, UoA Store (Ακαδημίας 33, Αθήνα 106 72).

Διαβάστε επίσης: MolBio Conference 2024: Η έκθεση του ανθρώπου σε χημικά και οι επιδράσεις τους

Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Θωμαΐδη από τον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ